Protetika

Cirkonijum-oksid (Zircon)

Cirkonijum-oksid (Zircon) kao osnov Procera zubne nadoknade.

Savršeno biokompatibilan materijal, Zirconijum je vrlo visoke tvrdoće i izdržljivosti, u poređenju sa metalom. Hemijske karakteristike i bela boja omogućavaju translucentnost pa nakon što se na cirkonsku kapicu nanese porcelan, finalna navlaka dobija prirodnu lepotu.

Protetika


Metalo-keramicke krunice:


Proteze na implantima

Proteze na implantima

Proteze na implantima

Proteze na zubnim implantima predstavljaju dodatak koji je pruičvršćen za implante. Ovo je veoma čvrsta proteza i bolja je od obične, koja samo stoji na desnima i ne naleže čvrsto, zbog čeka i nije nešto stabilna u ustima.

Proteze na zubnim implantima postavljaju se kod osoba koje nemaju zube, ali koje imaju dovoljno kostiju u vilici za ugradnju zubnih implanata. Proteze na zubnim implantima izrađene su od posebnih elemenata koji se vezuju na elemente koji su ugrađeni u implante.

Proteze na zubnim implantima češće se postavljaju na donju vilicu jer se tu najteže postiže stabilnost običnim protezama. Proteze na zubnim implantima jednostavno se uklanjaju iz usta i lako se održavaju običnim pranjem.

Proteze na zubnim implantima izgleadju prirodno i ne vidi se razlika između veštačkih i prirodnih desni. zubi izgledaju kao da su prirodni i imaju prelamanje svetlosti i prirodni sjaj, tako da niko neće primetiti da je u pitanju proteza.


Totalne proteze

Totalna proteza za zube stavlja se u slučajevima kada u vilici nema nijednog zuba. Totalnaproteza za zube pokriva obe vilice, i gornju i donju i postavljaju se direktno preko desni, odnosno preko vilične kosti.

Totalna proteza za zube na sebi ima sve zube obe vilice i olakšava normalan govor i normalno žvakanje. Ako je kvalitetno odrađena niko sem vas neće znati da nemate zube i da je to u stvari totalna proteza.

Prilikom žvakanja vaša vilica neće trpeti opterećenje, jer je proteza stabilna i ne pomera se u ustima. totalna proteza za zube omogućava da se vratite starim navikama. totalna proteza za zube skida se lako, a održava se jednostavnim pranjem.


Parcijalne akrilatne proteze

Parcijalne akrilatne proteze Parcijalne proteze se veoma često upotrebljavaju kao zamena za zub odnosno zube koji nedostaju. Parcijalne proteze predstavljaju nadoknade za zube koji nedostaju, držeći se za duge prirodne zube. Parcijalne proteze se skidaju po potrebni a posebno kod pranja zuba.

Sastavljene su od dela koji naleže na viličnu kost, veštačkih zuba i i kukice koja protezu pridržava za ostale zube. Parcijalne proteze se preporučuju u slučajevima kad ne postoji šansa da se postavi most.

Izrada ovakvih proteza namenjena je za privremeno rešavanje krezubosti, do trenutka kada se moraju staviti bolje nadoknade za zube.

Kukice koje drže parcijalne proteze su od žice zbog čega vremenom dolazi do povlačenja desnipa samim tim i do parodontopatije. Ovo je samo jedan od raloga zbog čega su parcijalne proteze samo privremeno rešenje.


Vizil proteza

Parcijalna skeletirana proteza, koja je poznatija kao vizil proteza, predstavlja nadoknadu koja je slična klasičnoj parcijalnoj protezi samo po indikacijama. Najveća razlika između njih je u tome što se pritisak žvakanja kod vizil proteze prenosi preko postojećih zuba na kost. Time se ostvaruje prirodan način prenošenja pritiska. To je upravo i njena najveća prednost. Ovo se omogućava upotrebom livenih kukica (koje se izrađuju i liju za svaki pojedini zub posebno). Mana ovoj vrsti protetske nadoknade je u tome što su ove proteze skuplje od klasičnih pločastih proteza.

Još jedna prednost ove proteze u odnosu na klasičnu pločastu jeste u izostanku velike akrilatne ploče (što posebno važi za gornje proteze). Umjesto nje se postavljaju mnogo manje metalne spojnice. Ovim se mnogo lakše podnose ove proteze tj. mnogo je manji osjećaj stranog tijela u ustima.


Proteza sa atacmenima

Proteza sa atacmenima